29 °C
A kulturált közlekedésért
2017. május 17. 16:48
A közlekedési kultúra napján a biztonságos, kulturált közlekedés fontosságára hívták fel a figyelmet, s a programról ezúttal sem hiányozhatott a Hungaroring és a Groupama Tanpálya csapata. 
Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár egy friss közvélemény-kutatás adataira támaszkodva elmondta, a megkérdezettek négyötöde hasznosnak tartja, hogy évente egy napon kiemelten foglalkozzunk a közlekedésbiztonsággal, s ugyanennyien egyetértenek azzal, hogy biztonságosabbá teszi a közlekedést, ha annak résztvevői jobban odafigyelnek egymásra. A közlekedési kultúra napját természetesen a Hungaroring Sport Zrt. és a Groupama Tanpálya is kiemelten fontos eseményként kezeli, s az idén már harmadik alkalommal megrendezett eseményen is kiállt a közlekedési kultúra fejlesztése mellett.
A Miniring Boxutca program annak szellemében jött létre, hogy már gyerekkorban el kell kezdeni a biztonságos közlekedésre nevelést. A közlekedési kultúra fontos illemtani kérdése az elsőbbséget adni és kapni. Elsőbbségi szituációk felismerése és gyakorlása, tudáspróba és egyéb játékos feladatokkal. Kiemelten a gyalogos és kerékpáros közlekedésben, például elsőbbség a gyalogátkelőhelyen, elsőbbség a kanyarodó járművel szemben, körforgalomban és az egyenrangú útkereszteződésben. „A Hungaroring és a Tanpálya már évek óta kiemelt feladatai között tartja számon a biztonságos közlekedésre nevelést, s nem csupán egyetlen napon, hanem évi 365 napon próbál tenni érte, s bízunk benne, hogy a munkák eredménye meg is mutatkozik a közutakon. A visszajelzések szerencsére pozitívak” – nyilatkozta Gazsi Júlia, a Tanpálya ügyvezetője. 
A közlekedési kultúra napján a másik programunk a Tanpályához kapcsolódott. A környezettudatos közlekedés és a fenntartható jövő fontos eszközei a zöld autók. A Tanpályán működő elektromos töltőállomást működést közben mutattuk be, s egy szakember a Nissan Leafről is részletesen beszélt – érintve, hogy mit érdemes tudni az elektromos, környezettudatos járművekről, s hogy ezek elterjedése miért is fontos. Ezen a programon a Miniring programra érkező gyermekcsoport és a Tanpálya tréningjére érkező felnőttek együtt vettek részt. 
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-83429/2015
Adatkezelési tájékoztató