Tisztelt Érdeklődő!

A feladat adott, a programokat az elmúlt három évben részletesen kidolgoztuk, most már csak annyi a dolgunk, hogy még több gyerek jöjjön el a Miniringre. Játékos, szórakoztató körülmények között elsajátítani a biztonságos közlekedés alapjait.  A Vezetéstechnikai Centrum programja során együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, az Országos, valamint a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottsággal. A múltról, jelenről, jövőről Gazsi Júliát, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettesét kérdeztük. 

Hogyan pattant ki a fejedből a Miniring ötlete? 
Éppen azon gondolkodtam, miként fog a gyerekem biztonságosan hazajönni az iskolából, amikor beugrott, hogy hát hiszen én egy olyan cégnél dolgozom, amely tudna tenni ennek érdekében valamit – mosolyog Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese. –  Hiszen a felnőtteket is oktatjuk itt a Hungaroringen, miért nem oktathatnánk a gyerekeket is?! Csak kellett egy program, amelynek alapján tudatosan, élményszerű oktatással elkezdődhetett a munka. 

Hogyan fogtatok hozzá? 
Egyhetes tábort terveztük, amely során a saját gyerekeink voltak a „tesztalanyok”, rajtuk mértük le, hogyan szeretnek tanulni. Érdekes, hogy nem versenyezni akartak, hanem biciklizni, elektromos kisautókat vezetni – vagyis játszani. Így játékos formában dolgoztuk ki a programot, s a gyerekek szívták magukba a tudást, öttől-tizennyolc éves korig. Nem volt könnyű összehozni az igényeket, hiszen az óvodából éppen hogy kikerülő gyerek még fakanál-rendőrbácsit szeretett volna rajzolni, a középiskolás meg teszteket kitölteni, és motorozni, de ezt is megoldottuk, és a visszajáró gyerekek minket igazolnak. 

Most már tudjuk, honnan indultatok. De hová szeretnétek eljutni? 
Az eredeti tervünk az volt, hogy annyi gyereket szólítsunk meg és hozzunk el a Hungaroringre, amennyit csak lehet. Az első korlát, amibe ütköztünk, a szállítás volt, hiszen az jelenti a legnagyobb költséget. Így azután az iskolai tematikus képzés irányába indultunk el, vagyis megpróbáltunk osztálykirándulásokat ide szervezni, hogy ha már úgyis eljönnek Budapestre az osztályok, miért ne tölthetnének el fél, vagy akár egy egész napot nálunk?!

Mely szervezetek segítenek a Miniring-programban?
Bevontuk a mentőszolgálatot és a rendőrséget, így a gyerekek kipróbálhatják az újraélesztő készüléket egy játék mackón, vagy megtanulhatják, kit hívjanak ha esetleg baj történik. A rendőrségi autóban általában a bilincs kattanása érdekli őket a legjobban, de közben a közlekedésbiztonságról, közlekedéskultúráról tanulnak. Ebbe beletartozik az is, hogy kapaszkodjanak a buszon és az is, hogy adják át a helyüket az időseknek. Tehát a biztonság és a szabályrendszer elsajátítása mellett az emberi kapcsolatok ápolása is. 

A Hungaroringből ilyenkor csak a Miniringet, a KRESZ-pályát látják? 
Dehogyis! Megmutatjuk nekik az egész pályát, ha kíváncsiak. A szoborparkot, a célegyenest, a boxokat, az Off Road-pályát. Ez nem csupán nekik fontos, hanem nekünk is, hiszen ezek a gyerekek lesznek néhány év múlva autósport-rajongók, gokart-bajnokok, vagy potenciális vásárlók, akik visszajönnek majd a versenyeinkre. Amellett, hogy tanulnak, az sem elhanyagolható, hogy megszeressék a Hungaroringet, hogy jó hírét vigyék…
 

Gazsi Júlia
Hungaroring Sport Zrt - vezérigazgató-helyettes
"Tanpálya"  Kft - ügyvezető

Ismertető

Töltse le ismertető kiadványunkat PDF-ben:

Miniring.pdf
Adatkezelési tájékoztató